Petrolde Rus etkisi
Petrol, ABD’nin borç tavanı açmazına ilişkin gerilimin artması ve Rusya’nın OPEC+’nın üretimi daha da kısma ihtimalini düşük görmesi nedeniyle düştü.
ABD ham petrolü, ülkedeki stokların düşmesi ve Suudi Arabistan’ın spekülatörleri “dikkatli” olmaları konusunda uyarmasıyla son üç günde yaklaşık yüzde 4 yükseldikten sonra varil başına 74 dolara düştü. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, borç tavanı anlaşmasına engel olan siyasi partizanlığın bir yansıması olarak ABD’nin kredi notlarını düşürebileceğini açıkladı.
OPEC+ tarafında ise Rusya’nın üretimin daha fazla kısılacağına dair olumsuz açıklamaları takip ediliyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak bir röportajda, OPEC+’ın Haziran başında altı ay sonra ilk yüz yüze toplantısında üretimi kısma kararı almasının ardından rastgele başka adımlar atmasının pek olası olmadığını söyledi.
Ham petrol fiyatları, Çin’deki yavaş büyümenin beklentileri karşılamaması ve ABD’de para politikasının daha da sıkılaşması nedeniyle yıl boyunca yaklaşık yüzde 8 düştü.
Fed tarafında, yetkililerin faiz artırımlarını Haziran’da durdurma eğiliminde olduğu değerlendirilse de, enflasyon çabasını bitirmeye hazır olmadıklarının sinyallerini veriyorlar.
RHB Yatırım Bankası Petrol ve Gaz Analisti Sean Lim, “ABD’deki borç tavanı krizi ve para politikasının daha fazla sıkılaştırılması olasılığı gibi makroekonomik faktörler fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğundan, petrol piyasasının görünümü şimdilik kasvetli görünüyor” dedi. Ancak Çin’deki toparlanmanın hızlanmasıyla birlikte fiyatlar yılın ikinci yarısında artmalı” dedi.
Temmuz vadeli ABD ham petrolü yüzde 0.4 düşerek varil başına 74.05 dolara geriledi.
Temmuz vadeli Brent petrol yüzde 0.3 düşüşle varil başına 78.16 dolara geriledi.