“Kişilik” ile sohbet robotu için meta hazırlanıyor
Yakın kaynaklara dayanan The Financial Times, Meta’nın sosyal medya platformlarıyla etkileşimi artırmak ve kaybedilen kullanıcıları geri kazanmak amacıyla Eylül ayında farklı kişilikleri sergileyen yapay zeka (AI) destekli bir dizi chatbot başlatmayı planladığını belirtti.
Raporda, ABD’nin ilk başkanı Abraham Lincoln hakkında konuşan bir tekneden, seyahat seçenekleri hakkında tavsiyeler veren bir sörfçüye kadar farklı kişiliklerin incelendiği belirtildi. Öte yandan değeri 1 milyar dolar olan Start-up Character.ai’nin, Tesla CEO’su Elon Musk ve Nintendo karakteri Mario gibi kişilikler şeklinde konuşmalar oluşturmak için belli başlı dil modellerini kullandığı bildirildi.
Meta’nın Twitter’a rakip olarak başlattığı uygulama Threads, kullanıma sunulduğu 5 Temmuz’dan bu yana kullanıcılarının yarısından fazlasını kaybetti. Meta’nın AI sohbet botlarını başlatmadaki atılımının, kaybedilen kullanıcıları geri kazanmak istemesinden kaynaklandığı düşünülüyor.
OpenAI’nin ChatGPT’si ile yapay zeka servisleri dünya çapında tanınmaya başlandı. Akabinde dünyadaki birçok büyük şirket, içerik, görsel veya ses üreten yapay zeka yarışına katıldı. Bunların arasında Baidu’dan Ernie Bot, Alibaba’dan Tongyi Qianwen ve Tongyi Wanxiang, Google’dan Bard, OpenAI’den DALL-E ve Midjourney Inc.’den Midjourney yer alıyor.
Dünyada yapay zeka düzenlemeleri için adımlar atılıyor
Son aylarda yapay zekanın faydaları kadar riskleri de gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yapay zekanın riskleri konulu ilk resmi toplantısını Temmuz ayında gerçekleştirdi.
Öte yandan OpenAI, Amazon, Google, Meta, Microsoft ve diğer önde gelen teknoloji şirketleri, ABD hükümeti tarafından belirlenen yapay zeka güvenlik önlemlerine gönüllü olarak uymayı taahhüt ettiklerini açıkladılar.