Küresel piyasalarda enflasyonda düzgünleşme sinyallerini, resesyon telaşları karşılarken, karışık seyir sürüyor. Borsa İstanbul’da rekorlar ve yükseliş söylemleri tabana yayılırken, endeks bugüne sert satışlarla başladı. İlk yarım saatte yüzde 4,5’in üzerinde düştü. Altın ve petrolde merkez bankaları yakından izleniyor. Dolar/TL de sabit seyrinde.
BIST 100 endeksi güne yüzde 0,39 oranında 18,02 puan artışla 4.686,54 puandan başladı.
Borsa İstanbul endeks dün yüzde günü 0,25 oranında artışla 4.668,52 puandan rekor düzeyde kapatırken, gördüğü tepe seviyeyi de 4.784,01’e taşıdı.
Uzmanlar, veri gündeminde yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri, yurt dışında ise Euro Bölgesi TÜFE ile ABD’de konut başlangıçlarıyla haftalık işsizlik müracaatlarının takip edileceğini belirtti. Fed ve ECB de gözden uzakta kalmayacak.
Teknik olarak endekste 4.780 düzeyi direnç pozisyonda öne çıkarken, 4.600 düzeyi de dayanak olarak takip edilecek.
Küresel tarafta hala işler de görünüm de karışık seyrediyor.
Merkez bankalarından para siyasetlerinde sıkı duruşun devam edeceği açıklamaları gelmeye devam ediyor.
Fed yetkilileri dün yaptıkları açıklamalarda enflasyonla çabada hala uzun bir yolu olduğuna vurgu yaptı. Açıklanan perakende satışlarda beklentileri geride bırakırken, talebin güçlü durduğunu gösterdi.
Yaklaşan noel devri öncesinde de harcamaların artması bir mühlet daha şahin duruşu ve resesyona işaret ederken, varlık fiyatları etkilenmeye devam ediyor.
Gelişmeler ışığında dün ABD borsasında satış yüklü bir seyir izlenirken, bu sabah vadeli süreçlerde yeni gün yükselişle başladı.
Avrupa’da da Rusya-Ukrayna savaşı etkileri yeniden alevlenirken, borsalarda negatif bir seyir izlendi. İngiltere’de enflasyon 41 yılın tepesine çıktı. Vadeli süreçlerde yeni gün karışık seyirle başladı.
Çin’de artan vakalar ekonomik aktiviteyi de sekteye uğratabileceği endişeleri borsaları baskılıyor. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 artışla, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 oranında düşüşle günü tamamladı.
Dolar/TL dün günü hudutlu bir azalışla 18,59 düzeyinden kapatırken, bugün piyasa açılışında 18,6180’den işlem gördü.
ABD tahvil piyasalarında uzun dönemli varlıklara olan talep güçlü kalmaya devm ediyor.
Resesyon göstergesi kabul edilen 10 yıllık tahvil faiziyle 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark da eksi 50 baz puan ile Ağustos 2019 sonrası en geniş pozisyonda bulunuyor.
Para piyasaları fiyatlamaları Fed’in aralıkta yüzde 85 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağını öngörüyor. Şubata dair beklentiler de 25 baz puan düzeyinde ağırlaşıyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin de 50 baz puanlık faiz artışı yapacakları öngörülürken, çıkan haberler bölge ülkelerinde tahvil faizlerini geriletti.
Altın, Fed’in şahin tutumunu sürdüreceği beklentisiyle geriledi.
Ons altın 1.762 doların altına inerken, bu sabah 1.766 dolardan süreç gördü. Gram altın da 1.057 liradan karşılık buluyor.
Petrolde resesyon tasası fiyatları baskıladı.
Geçen hafta 95 dolardan haftayı tamamlayan Brent petrol, düşüşünü sürdürerek 91 dolara geriledi. Bu sabah 92,15 dolardan süreç görüyor.
Salı gecesi Polonya hududunda bir köye düşen ve iki kişinin vefatına yol açan füzelerin, Ukrayna’nın hava savunmasına ilişkin olduğu anlaşılınca jeopolitik tansiyon bir nebze düşmüştü.